En busschaufför som från en passagerare beslagtagit en störande mobiltelefon har dömts av hovrätten till dagsböter för egenmäktigt förfarande.
När den 16-åriga studenten klev på bussen för att åka hem från skolan spelade hennes mobiltelefon upp hög musik. Chauffören bad studenten att stänga av musiken. Trots det gjorde hon inte det. Till slut tröttnade chauffören och gick bak i bussen och på ett oklart sätt fick till sig mobiltelefonen.
Enligt busschauffören lämnade studenten frivilligt över telefonen, medan studenten sa att chauffören tagit ett stadigt grepp om hennes arm och sedan tagit ifrån henne mobilen, och inte lämnat tillbaka den förrän hon skulle kliva av bussen.
En vän till studenten som såg hela händelseförloppet vittnade i tingsrätten. Tingsrätten ogillade åtalet på grund av att tingsrätten ansåg att vittnesförhöret inte var trovärdigt utifrån deras vänskap och kunde därmed inte ensidigt läggas till grund för åtalet.
Domen överklagades dock till hovrätten som gör en annan bedömning. Enligt hovrätten är såväl studentens som hennes väns vittnesmål trovärdiga och ger tillsammans stöd för att chauffören tagit tag i studentens arm och sedan tagit ifrån henne mobiltelefonen. Någon misshandel är det dock inte fråga om utan ett ofredande och ett egenmäktigt förfarande som straffas med 30 dagsböter. Hovrätten konstaterar också att chauffören trott att han haft rätt att agera som han gjorde men understryker att om en passagerare stör ordningen måste chauffören tillkalla polis eller ordningsvakt som kan avvisa personen ifråga. Chauffören har själv ingen befogenhet att exempelvis beslagta en mobiltelefon.