Straffas inte för att ha tillrättavisat mobbare

Hovrätten för Västra Sverige målnummer B 3153-13

Pappan tog tag i sonens mobbare och talade högt. Men det finns inget som stöder att han tryckte upp fjärdeklassaren mot en vägg eller skrek åt honom. Såväl tingsrätt som hovrätt friar därför pappan.
Pappan befann sig med sin son på dennes skola för att prata med personalen om sonens skolsituation då sonen under många år blivit mobbad. På skolgården stötte pappan på den jämnåriga pojke som mobbat sonen varvid pappan bestämde sig för att konfrontera pojken. Men vad som sedan exakt hände är oklart då meningarna går isär. Enligt pappan tog han tag i pojkens jacka och talade högt till honom. Pojken och vissa vittnen hävdar att pappan tryckt upp honom mot en vägg och skrikit åt honom. Pappan åtalades senare för ofredande men tingsrätten ansåg inte att utredningen visade att pappan begått något brottsligt utan menade att han tillrättavisat pojken och att detta varit motiverat. Därför ogillades åtalet.

Tingsrättens dom överklagades men hovrätten gör ingen annan bedömning. Enligt hovrätten så har pojken visserligen berättat detaljerat om händelsen och det finns vittnen som stöder hans uppgifter. Men det finns också anledningar att betvivla pojken och vittnenas uppgifter då deras uppgifter skiljer sig åt vad gäller bland annat en cykel och pojkens klädsel. Det gick även flera månader innan polisförhören hölls och då hade händelsen redan diskuterats flera gånger på skolan. Hovrätten anser därför att pappans berättelse ska ligga till grund för bedömningen och mot bakgrund av detta finner hovrätten inte att han ofredat pojken.

Kommentarer inaktiverade.